2023.05.30. 09:27

Szemléletformálás Rábahídvégen

Iskolában járt a SINOSZ Vas Megyei Szervezete.

A SINOSZ Vas Megyei Szervezete meghívást kapott a rábahídvégi Prinz Gyula Általános Iskola alsó tagozatába, hogy a korábban oly népszerű szemléletformáló órákat ebben a kedves Vas megyei intézményben is folytassa. Kovács Mária igazgatóhelyettes asszony kereste fel szervezetünket, miután a megyei napilapban olvasott érzékenyítő tevékenységünkről. Tóth Csabáné animátor és Temesi Éva jelnyelvi tolmács ezúttal is örömmel fogadta el a felkérést.

2023. május 22-én, az idei év első igazán nyárias napján reggel 9 órára érkeztünk meg Rábahídvégre. A Prinz Gyula Általános Iskolában nagyon fontosnak tartják az érzékenyítő alkalmakat, igyekeznek minden területről meghívni az érintetteket. Az első osztály kivételével a teljes alsó tagozat, 38 gyermek és 4 osztályfőnök is csillogó szemekkel várta, hogy betekintést nyerjenek a siket és nagyothalló emberek világába. Talán még soha nem tapasztalt érdeklődésnek lehettünk tanúi ebben a bő 60 percben: a diákok rendkívül kreatívan válaszolták meg az előadó elgondolkodtató kérdéseit a siket emberek mindennapjaira vonatkozóan. Miután ily módon rácsodálkozhattak nehézségeikre, érthetőbbé vált számukra a 2. évfolyamon tanuló kis hallássérült társuk is, akit eddig is nagy szeretettel fogadtak maguk közé. Az ABC-t nagy lelkesedéssel ismételték az animátor után, leleményesek voltak az állatok jeleinek kitalálásában is, s itt is kíváncsian várták a dinoszaurusz, a hód vagy egyéb ritka élőlények jelnyelvi megfelelőjét.

A sok nevetéssel kísért lámpás játékot követően a legfelemelőbb pillanat az volt, amikor Tóth Csabáné arról kezdett beszélni, mennyire fontos az elfogadás: mind a hallássérült emberek számára saját maguk, mint a halló embereknek a másság elfogadása, ennek pedig első lépcsőfoka a másik megértése. Ezen a szemléletformáláson sok mindent megértettek a gyerekek és tanáraik, mindannyian gazdagabban tértünk haza.

Köszönjük a Prinz Gyula Általános Iskola pedagógusainak a meghívást és a közvetlen fogadtatást. Hálásak vagyunk Tóth Csabáné animátornak és Temesi Éva jelnyelvi tolmácsnak az önzetlen munkájukért.

Támogatóink

Lépj velünk kapcsolatba!

SINOSZ Országos Központ

1068 Budapest, Benczúr utca 21.

Telefonszám: +36 1 351 04 34

Itt is találkozhatunk: