2024.06.12. 12:49

A Szentendrei Skanzenben jártunk Heves megyéből

Főváros és környéke nevezetességei programsorozatunk 2. kirándulásának úti célja a Szabadtéri Néprajzi Múzeum volt Szentendrén.

A SINOSZ Heves Megyei Szervezete Főváros és környéke nevezetességei” programsorozatának következő, 2. állomása Szentendre, a Dunakanyar volt. Azon belül egy igen különleges helyre, a Szabadtéri Néprajzi Múzeumba látogattunk el a SINOSZ SzÉP keretében.

2024. május 18-án 35 fővel kirándultunk, és az utazás során igénybe vettünk számos közlekedési alkalmatosságot. Megérkeztünk Budapestre vonattal Egerből és Gyöngyösről, majd a 2-es metróval utaztunk tovább. Átszálltunk a HÉV-re, majd Szentendrére megérkezve várt ránk egy helyi járatú csuklós busz, melyet mentesítő járatként igényeltünk a nagy létszám miatt. Sajnos a Skanzen-vonat karbantartás miatt nem üzemelt. Minden tervezett járművet elértünk, így pontosan érkeztünk a Szabadtéri Néprajzi Múzeumba.

Mindenki kapott térképet, de a csoport együtt maradt a tárlatvezetővel, aki nagyon színes és érdekes információkkal tarkította ismertetőjét az alföldi és a kisalföldi tájegység régi hagyományairól, viseletéről, népszokásairól. Közösen jártuk végig a kisalföldi lakóházakat, portákat, a malmot és a kovácsműhelyt. Betekintettünk a dél- és a nyugat-dunántúli tájegységekhez is. Egyénileg lehetett ezután ellátogatni az erdélyi részhez, miután átléptük jelképesen a határt, ahol székelyudvarhelyi, marosvásárhelyi, sepsiszentgyörgyi házak, porták és templomok voltak láthatók. Boltokba is bementünk, üzleteket is megtekintettünk, ahol az adott település korhű ruháiba öltözve olyan portékát árusítottak, melyek az 1900-as évek derekán voltak kaphatók és keresettek. Részt vett mindenki a játékban, mely könnyed és kellemes volt. Az egész Skanzen területét nem tudtuk bejárni, de sok tájegységet megnéztünk és többek lettünk ezáltal.

Remélem, a következő túránk iránt is ilyen sokan érdeklődnek majd, mely június 22-én a Magyar Vasúttörténeti Parkba kalauzol Bennünket! Tartsatok velünk oda is!

Támogatóink

Lépj velünk kapcsolatba!

SINOSZ Országos Központ

1068 Budapest, Benczúr utca 21.

Telefonszám: +36 1 351 04 34

Itt is találkozhatunk: