2022.05.06. 12:35

Szentesről Szegedre kirándultunk – felkerestük a szegedi zsinagógákat

2022. április 27-én a SINOSZ Szentesi Helyi Szervezete látogatást szervezett a felújított szegedi új zsinagógába.

2022. április 27-én a SINOSZ Szentesi Helyi Szervezete látogatást szervezett a felújított szegedi új zsinagógába. Tasnádiné Zsike idegenvezetőnk szervezésének köszönhetően betekintést nyerhettünk a régi zsinagógába is, mely általában zárva van a látogatók előtt, elsősorban előadások színtereként szolgál.

Az új zsinagógát több alkalommal felkerestük már, de közkívánatra ezúttal szentesi tagjainknak is megszerveztük ezt a programot, melyre szép számmal csatlakoztak érdeklődők más szervezetekből is. Egy rövid záport követően a nap is kisütött, így teljes pompájában csodálhattuk meg a szegedi zsinagógát az üvegablakokon át beszűrődő fényárban. Európa negyedik legnagyobb zsinagógája 5 építészeti stílus jegyeit viseli: a román, gótikus, bizánci, szecessziós és barokk elemeket a színek harmóniája foglalja kifinomult keretbe. Az üvegablakok képei számos szimbólummal a zsidó hétköznapokat és ünnepeket ábrázolják.
Idegenvezetőnk elbeszélése során megismerhettük a szertartás kellékeit és folyamatát, illetve a szegedi zsidóság történetét.

A régi zsinagógával szemben található egy nemrégiben elkészült csodálatos tűzfalfestmény: a Hajnóczy utca 13. szám alatt található társasház tűzfalára egy kb. 150-200 négyzetméteres festményt készítettek. A tűzfalfestmény a város egy kevéssé ismert, mégis jelentős művészének, Róth Manónak az emlékét őrzi: ő volt az, aki megfestette a szegedi zsinagóga ablakait.

Ezt követően a régi zsinagógába is betértünk, melyet egykor elöntött a szegedi nagy árvíz. Megtudhattuk, hogy eredetileg a padlózata 1,8 méterrel alacsonyabban volt, de az 1879. március 12-i nagy árvíz pusztítása után nemcsak a várost, hanem a zsinagógát is feltöltötték, az ezáltal kisebbé vált belmagassága más arányokat mutat. Jelenleg a MASZK Egyesület szervezésében színházi előadásoknak ad otthont.

Köszönettel tartozunk Tasnádiné Zsike idegenvezetőnk munkájáért, Vörös Zsolt jelnyelvi tolmács közreműködéséért és a MASZK Egyesületnek, hogy lehetővé tették számunkra a régi zsinagóga megtekintését belülről is.

Programunkat a SINOSZ SzÉP keretében valósítottuk meg.

A PROGRAMON KÉSZÜLT KÉPEINKET IDE KATTINTVA LÁTHATJÁTOK

Támogatóink

Lépj velünk kapcsolatba!

SINOSZ Országos Központ

1068 Budapest, Benczúr utca 21.

Telefonszám: +36 1 351 04 34

Itt is találkozhatunk: