2022.02.15. 11:47

A szombathelyi Csillagvizsgálóban jártunk

A SINOSZ Vas Megyei Szervezete 2022. február 11-én az ELTE Gothard Asztrofizikai Obszervatóriumba látogatott.

A SINOSZ Vas Megyei Szervezete 2022. február 11-én az ELTE Gothard Asztrofizikai Obszervatóriumba látogatott.
Szombathely egyik rejtett kincse a Csillagvizsgáló, melyet kevesen ismernek, pedig havi rendszerességgel tartanak úgynevezett péntek esti észleléseket. Az ilyen esteken tiszta időben – az Obszervatórium kupoláját felnyitva – távcsövön át lehet kémlelni az égboltot, és megfigyelni egy-egy éppen jól tanulmányozható bolygót, csillagot.

Látogatásunkkor felhős volt az égbolt, lelkes tagjainkat azonban ez sem tántorította el az Obszervatórium tőszomszédságában található Gothard Tudomány- és Technikatörténeti Állandó Kiállítás megtekintésétől. Ez a múzeum gondozza és mutatja be az intézet alapítója, a polihisztor Gothard Jenő (1857-1909) tudományos és műszaki hagyatékát. A híres gépészmérnök és csillagász korát jó néhány évtizeddel megelőzve alapította meg az általunk is megtekintetett múzeumot és obszervatóriumot. E tárgyörökség különleges értékű része az 1900-as évek elejéig keletkezett, 455 darabból álló, mélyég-objektumokat, üstökösöket és csillagszínképeket rögzítő csillagászati fotólemezanyag.

Az érdekfeszítő tárlatvezetést követően átsétáltunk a Csillagvizsgálóba, ahol egy több tonnás távcsövön keresztül a Holdat lehetett kémlelni. Már maga az épület is nagyon érdekes volt forgatható kupolájával és a közepén elhelyezkedő impozáns távcsövével. Tagjaink szinte sorozták kérdéseikkel a Csillagvizsgáló munkatársát, aki hol tudományosan, hol humorosan igyekezett kielégíteni mindenki kíváncsiságát.

Érdemes volt betekintést nyernünk e szombathelyi különlegesség titkaiba, rácsodálkoznunk az univerzum határtalanságára. Biztosak vagyunk benne, hogy tagjaink más alkalmakkal is látogatást tesznek az Obszervatóriumba, hogy közelebbről is megvizsgálhassák Naprendszerünk valamelyik égitestjét.

Köszönettel tartozunk Dr. Kovács József csillagásznak a tárlatvezetésért, Szigeti Lászlónak, az ELTE Csillagászati Tanszéke oktatójának a távcsöves élményekért, illetve Temesi Éva jelnyelvi tolmácsnak az akadálymentesítésben való kiváló közreműködéséért.
A kettős programot a SINOSZ SzÉP keretén belül valósítottuk meg. Köszönjük mindenkinek a részvételt.

Támogatóink

Lépj velünk kapcsolatba!

SINOSZ Országos Központ

1068 Budapest, Benczúr utca 21.

Telefonszám: +36 1 351 04 34

Itt is találkozhatunk: