2024.06.17. 17:11

Tárlatvezetésen vettünk részt Gyulán, a Ladics-házban

A vidéki polgárság életét ismerhettük meg a közismert család hagyatékán keresztül.

SINOSZ Gyulai Helyi Szervezete 2024. június 11-én a megújult gyulai Ladics-házba várta az érdeklődőket, ahol  tárlatvezetés során betekintést nyerhettünk a város köztiszteletben álló családjának egykori otthonába, megismerhettük tárgyi és szellemi örökségüket.

A Százéves Cukrászda szomszédságában található épület a felújítását követően, 2024 áprilisában nyitotta meg ismét a kapuit a látogatók előtt.

A földszintes polgárház eredetileg jegyzői lakásként épült, ahol egykor Petőfi Sándor is vendégeskedett. Az udvaron álló hatalmas gesztenyefa kellemes árnyai alatt, a filagóriában üldögélve, illetve az épület szobáin végigvezető tárlaton az eredeti berendezések, használati eszközök között végighaladva, Cseresznyés János idegenvezetésével ismerhettük meg a család öt generáción átívelő történetét, illetve a korabeli polgárság életmódját.

Azért is különleges ez a tárlat, mert Magyarországon nincs más hasonló nagypolgári gyűjtemény, melyben mind a tárgyi, mind a dokumentációs anyagok egységesen fennmaradtak volna. A paraszti életet bemutató tájházak, valamint a nemesi, főúri kúriák, kastélyok szép számmal találhatók hazánkban, viszont a vidéki polgárság világának a Ladics-ház az egyedüli teljesen berendezett tanúja. A család hagyatéka különleges értéke Gyula városának, forrása és kordokumentuma a gazdag vidéki polgárság életének a 19. század második felétől a két világháború közötti időszakot is átölelve.

A Ladics-ház és a család történetéről ezen a honlapon olvashatsz bővebben: https://ladicshaz.hu/

Látogatásunk során egy virtuális hintózás részesei is lehettünk. A kocsiszínben kiállított hintóra felülve, a korabeli Jókai utcára kihajtva meglepő időutazást tehettünk, VR-szemüvegek segítségével „bejárhattuk” a 20. század eleji Gyula belvárosát.

A régi istállóban a paravánokra akasztott korabeli ruhákból válogatva felöltözhettünk, felpróbálhattunk különböző kalapokat és más kiegészítőket. Tar Lajos alapító tagunknak igazán elegáns megjelenést adott az egykori nagypolgári öltözet.

Köszönjük tárlatvezetőnknek, Cseresznyés Jánosnak a nagyszerű vezetést, nagy élményt nyújtott számunkra, hogy a történelmi emlékekben gazdag Gyula városának egy újabb különlegességét ismerhettük meg.

Programunkat a SINOSZ SzÉP keretében valósítottuk meg.

Támogatóink

Lépj velünk kapcsolatba!

SINOSZ Országos Központ

1068 Budapest, Benczúr utca 21.

Telefonszám: +36 1 351 04 34

Itt is találkozhatunk: