2024.06.07. 16:02

Tavaszi jelzápor Szombathelyen

Ötféle szemléletformáló tevékenységnek is részese volt a SINOSZ Vas Megyei Szervezete az elmúlt két hónapban.

A 2024-es év áprilisa és májusa Szombathelyen a szemléletformálás hónapjai voltak. Különböző események és meghívások sorozatának köszönhetően városunk ismét a jelektől volt „hangos”. Fogadjátok szeretettel beszámolónkat arról, hol találkozhatott a civil lakosság „beszélő kezeinkkel”.

Április 22-én – a magyar költészet napja alkalmából – immár másodszor rendezte meg a Weöres Sándor Színház a Weöres-versjátékot, melyen szombathelyi diákok kaptak lehetőséget arra, hogy kortárs költők verseit adják elő –  újragondolva. Csonka Szilvia Domján Edit-díjas magyar színésznő, a Weöres Sándor Színház alapító tagja kereste fel a SINOSZ Vas Megyei Szervezetét egy remek ötlettel: az ELTE Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium 2. b osztálya mentoraként Szauer Ágoston tanár úr verseit szeretnék új köntösbe öltöztetni, s a magyar, angol, német és orosz interpretáció mellett magyar jelnyelven is előadni. A verseket Némedi Árpád és Szerémi Zoltán zenésítette meg, az osztályt Rab Anita napközis tanító készítette fel.
Köszönjük az ötletgazda, a felkészítő tanárok és természetesen a diákok közreműködését, különösen nagy büszkeség, hogy alulról induló kezdeményezéssel valósul meg a jelnyelv megismerésére és népszerűsítésére irányuló törekvés.

Fotó: Mészáros Zsolt/WSSZ, forrás: https://www.vaol.hu

Április 28-án a Herényi Virágút – Gyerek és Civil Liget meghívására települt ki szervezetünk egy szemléletformáló délelőttre. Horváth Istvánné és Pikl László tagjaink mellett Kiss Andrásné jelnyelvi hallgató is a segítségünkre sietett, hogy az érdeklődő gyermekeket a jelvadász játékunkon egy-egy érdekes jelre tanítsuk, a kézformákat rejtő memóriajátékkal szórakoztassuk, majd egy tematikus színezővel jutalmazzuk. Álljon itt egy édesanya üzenete arról, milyen nagy hatást érhetünk el a gyermekeknél egy kis odafigyeléssel, s hogy a legkisebbeknél kell kezdenünk a siket és nagyothalló emberek elfogadtatását: „Hatalmas élmény volt a gyerekeknek a közös játék, egész délután mondták és mutatták Mamának és Papának, hogy mit tanultak, köszönjük.”
Mi köszönjük a szülőknek, hogy gyermekeikkel részt vesznek szemléletformáló eseményeken, mert így tudnak szociálisan érzékeny gyermekeket nevelni. 

Május 6-án a Civil Kavalkád a Skanzenben című eseményre kaptunk meghívást Gorza Norbert, a Vas Vármegyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ – Hegypásztor Kör szakmai vezetőjének köszönhetően. Norbi évek óta szívén viseli a SINOSZ Vas Megyei Szervezetének sorsát, s ezúttal Vas megyéből 4 tagunkat is kiválasztotta, hogy a Szentendrén megrendezésre kerülő országos civil összejövetelen képviseljék szervezetünket. A színes programkavalkádra különbusszal érkezett a Tóth Csabánét, Tóth Csabát, Horváth Istvánnét és Horváth Istvánt is magában foglaló Vas megyei delegáció. A délelőtti konferenciát követően az érdeklődők ízelítőt kaphattak Magyarország színes és sokoldalú civil életéből a Civil Központok és a vármegyei és a fővárosi civil szervezetek bemutatkozó standjainál, valamint a Skanzen Szabadtéri Néprajzi Múzeum által biztosított színes kulturális és sportprogramokhoz is csatlakozhattak a résztvevők. Az érdeklődők szakmai műhelybeszélgetéseken vehettek részt a civil szférát érintő négy különböző témában. Tagjaink nagyon jól érezték magukat, amit az itt megtalálható képgaléria is alátámaszt.
Külön szeretnénk kifejezni köszönetünket Hegedűs-Nagy Katalin jelnyelvi tolmácsnak, aki egész nap biztosította a kommunikációs akadálymentesítést tagjaink számára.

 

Május 29-én véget ért Szombathelyen egy újabb kezdő jelnyelvi tanfolyam, immár sorozatban a második. Németh Evelin jelnyelvi oktató 12 lelkes tanulni vágyót okított hétről-hétre, akik ősszel kivétel nélkül folytatják tanulmányaikat egy magasabb szinten. Gratulálunk a hallgatóknak, és köszönjük Evelin áldozatos munkáját!

 

Május 30-án a szombathelyi Barátság Óvoda ballagó kis ovisai szüleinek nagy meglepetésben lehetett részük. Ugyanis a ballagási műsor részét képező Pintér Béla: Mesevilág című ovis ballagóéneket jelnyelven adták elő a csemeték! Felkészítő óvó nénijük, Kiss Andrásné elmondása szerint a gyerekek nagyon könnyen tanulták meg a hosszú, s nem is olyan egyszerű verset, a leleményes pedagógus a tükör előtt gyakoroltatta be a lurkókkal a mozdulatokat. A szülők, nagyszülők némelyike ekkor látott életében először jelnyelvet, s éppen a kis ovisa előadásában. Hátborzongatóan megható, ugye?

A „tavaszi zápor fűszere a földnek” – olvassuk William Shakespeare tollából. Reméljük, hogy a SINOSZ Vas Megyei Szervezetének tevékenységei az idei tavasszal valóban táplálni, ízesíteni tudták azt a földet, mely az esélyegyenlőség és az elfogadás táptalaja.

Támogatóink

Lépj velünk kapcsolatba!

SINOSZ Országos Központ

1068 Budapest, Benczúr utca 21.

Telefonszám: +36 1 351 04 34

Itt is találkozhatunk: