2024.05.23. 15:35

Terepgyakorlaton vettek részt nálunk a főiskolai hallgatók

Szemléletformáló és érzékenyítő foglalkozás Győrben

A SINOSZ fontosnak tartja a hallássérültekkel kapcsolatos témakörben a szemléletformálás minden formáját, ezért teret ad a nem mindennapi lehetőségnek.

A Széchenyi István Egyetem Apáczai Csere János Kar hallgatói 2024. április 25-én, csütörtökön délelőtt terepgyakorlat céljából szervezeti látogatáson vettek részt a SINOSZ Győr-Moson-Sopron Megyei Szervezet épületében.

Németh Evelin megyei ügyintéző, jelnyelvoktató és animátor szeretettel fogadta őket a szemléletformáló foglalkozásra. 10 főiskolai hallgató betekintést kapott a hallássérültek világába. Evelin prezentáción keresztül bemutatta a megyei szervezet működését, a helyi szervezetek felépítését és taglétszámát, végül mindennapi életét. Ismertette a hallássérültek csoportosítát a hallásveszteség alapján, terítékre került a hallássérülés okai és következményei téma is. Beszélt a láthatatlan fogyatékosságról, a siketek és a jelnyelvhasználók közösségéről is. A jelnyelv témakörében megismerkedtek a jelnyelv meghatározásával és a 15 év ezelőtt megszületett, a magyar jelnyelv használatáról szóló törvénnyel. A helyes kifejezések használata sem maradt ki a tájékoztatásból. A siket és nagyothalló személyekkel kapcsolatos alapvető kommunikációs szabályokról átfogó ismereteket kaptak a hallgatók. Az óra végére ítéletalkotó feladattal (igaz-hamis) élőben ellenőrizték a szerzett tudást és közösen megbeszélték a tévhiteket is. A szervezet következő programjára, a „Beépített hallásjavító megoldások” című előadásra meghívta őket, amit elfogadtak.

A főiskolai hallgatóktól érkezett vélemény a terepgyakorlatról és az érzékenyítő foglalkozással kapcsolatban:

„Az intézmény gyalog jól megközelíthető és könnyen megtalálható. Már az ajtón belépve is egy meglehetősen otthonos, vidám és melegséget sugalmazó környezet fogadott, melyet a minket fogadó személyzet barátságos és nyitott hozzáállása csak tovább fokozott. Sokrétű, de nem követhetetlen bemutatást hallgathattunk meg a szervezetről, mely időnként, különböző felénk irányuló kérdésekkel minket is aktivizált. Ezen kívül pedig megható volt azt személyesen megtapasztalni, hogy egy siket egyén mennyire szépen és minőségben gazdagon tudja magát kifejezni a jelnyelv segítségével. Hálásak vagyunk, hogy életünkben először megtapasztalhattuk, hogy milyen érzés hallássérült (siket) személlyel jelnyelven kommunikálni. Inspiráló volt számunkra a bemutatkozó előadás. A téma felkeltette az érdeklődésünket.”

A programon a jelnyelvi tolmácsolást Bimbi Fruzsina végezte, ezúton köszönjük neki.

A megyei szervezetünk eddig és a jövőben is szívesen fogadja a főiskolai hallgatókat szemléletformálás céljából terepgyakorlatra.

SINOSZ Győr-Moson-Sopron Megyei Szervezete

 

Támogatóink

Lépj velünk kapcsolatba!

SINOSZ Országos Központ

1068 Budapest, Benczúr utca 21.

Telefonszám: +36 1 351 04 34

Itt is találkozhatunk: