2021.01.29. 11:40

Tévéfeliratozás, akadálymentes média-hozzáférés

A témáról Sáfrány Margit, a SINOSZ igazgatója ad tájékoztatást jelnyelven, ill. a feliratos videó alatt szöveges formában is elolvashatjátok az összeállítást.

Kedves Tagjaink!

A siket és nagyothalló nézőközönség gyakori elégedetlensége a televíziós műsorok feliratozásával az elmúlt évek során számunkra ismert dolog. Mi is tisztában vagyunk ezzel, viszont a problémák megoldása többféle tényezőtől függ. Azzal is egyetértünk, hogy sokszor olvashatatlan vagy túl gyors, vagy nincs felirat. Erről bővebben a következő sorokban kifejtést adok.

Miért gondoljátok, hogy a SINOSZ ebben az ügyben nem lép? Miért gondoljátok, hogy csendben vagyunk?

A SINOSZ soha nem volt csendben ebben a témában sem. A SINOSZ érte el, hogy 2015-re 100%-os legyen a tv-ben a műsorok feliratozása. Kivéve a reklámokat, műsorajánlókat. A SINOSZ Országos Elnöksége 2017-ben kidolgozott egy állásfoglalást a televíziós műsorok akadálymentesítéséről, ami a kezünkben van, és ezzel ki tudunk állni a jogainkért.

A SINOSZ először a tévétársaságokkal próbált egyeztetni, azonban ez nem volt mindig sikeres. Ezért a felettes szervhez fordulunk panasz esetén mindig, ez a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, röviden: NMHH. Folyamatosan kapcsolatban vagyunk az NMHH-val, és részt veszünk a Közszolgálati Testület ülésein.

Utoljára én magam voltam jelen és nyújtottam be panaszt a feliratozás kapcsán!


Ki kötelezhető a feliratozásra?

A Médiatörvény 39. §-a rendelkezik a fogyatékossággal élő személyek számára hozzáférhető műsorokról. A Médiatörvény a magyarországi székhellyel rendelkező médiaszolgáltatókra terjed ki.

Jelenleg 22 olyan televíziós csatorna van, amely a 2020-as adatok alapján az 1%-os nézettséget* meghaladta. Azonban csak 10 olyan csatorna van, amely valóban kötelezett is lesz a feliratozásra. M1, M4 Sport, Duna, Duna World, TV2, RTL KLUB, Magyar ATV, Hír TV, TV4, Story4. Amelyik csatorna tulajdonosa nem magyarországi, arra nincs ráhatásunk és a törvénynek sem.

Amelyik nem haladja meg az 1%-os nézettséget, annak nem kötelező a feliratozás.

Következmény: évente változik azoknak a televíziós csatornáknak a köre, amelyek kötelezetté válnak az akadálymentesítésre.

Emiatt szintén panasszal éltünk a Médiahatóság ülésén!


Nem jó a feliratok minősége?

A felirat minősége sok esetben elfogadhatatlan, minősíthetetlen, különösen, amikor a tévécsatorna automatikus feliratozóprogramot (automata beszédfelismerőt) használ. Azt tudni kell, hogy a hangzó beszéd sebessége gyorsabb, mint az írott szövegé. Ezért forog olyan gyorsan a szöveg. A szoftvereket fejleszteniük kell! Tudni kell, hogy az élő műsorba mindig friss, aktuális hírek kerülnek be, így előre nem tudják időben elkészíteni a feliratot.

Kérjük és követeljük a beszédfelismerő programok fejlesztését, mert enélkül élvezhetetlen a felirat.

A mennyiségi és minőségi kontrollt az NMHH (Médiatanács) Műsorfigyelő és -elemző Főosztálya hatóságként ellenőrzi. Jelentős büntetéseket szabnak ki a szabálytalanságok miatt.

Az NMHH elemzése a 2019-es során 8314,5 műsorórát vizsgált. Az összes műsoridőnek a 77 százalékát látták el felirattal vagy jelnyelvi tolmáccsal a vizsgált médiaszolgáltatók (M1, M2, M3, M4 Sport, Duna, Duna World, TV2 és RTL Klub). Ez az eredmény 9,6 százalékos akadálymentesített műsoridő-növekedést jelent az előző évhez viszonyítva.

A nem megfelelő minőség miatt az NMHH mint ellenőrző hatóság több alkalommal is pénzbírsággal sújtotta és sújtja folyamatosan az akadálymentesítésre kötelezett médiaszolgáltatókat. Több hallássérült kódoló dolgozik a műsorok ellenőrzésén, akiket a SINOSZ közvetített, és ők is folyamatosan jelzik a gondokat.


A SINOSZ az Alapvető Jogok Biztosát is megkereste és panaszt tett:

1. Az ENSZ Egyezményre hivatkozva kértük, hogy a kötelezettek körét a médiapiac többi szereplőjére terjesszék ki.
2. Javasoltuk, hogy a hatáskörében eljárva állapítson meg jogi normákat a többi televíziós műsorszolgáltatóra nézvést.
3. Felhívtuk a figyelmét arra, hogy az elmúlt évek technikai fejlődése lehetővé tette a TV-műsorok korlátlan visszanézhetőségét a műsorszolgáltatók erre szolgáló weboldalain. Sajnos ezek sem minden esetben hozzáférhetőek a hallássérült nézők számára.
4. Állapítsa meg, hogy az ENSZ Egyezmény 30. cikkében foglaltak nem érvényesülnek a filmet tartalmazó adathordozók (DVD, Blu-ray stb.) esetében, hiszen azok nem hozzáférhetőek a hallássérült nézők számára!
5. Javasoltuk a döntéshozók irányába, hogy a Magyarországon kereskedelmi forgalomba hozott, filmet tartalmazó adathordozók minden esetben tartalmazzanak magyar feliratot, különös tekintettel a magyar filmekre.
6. Felhívtuk a figyelmét arra, hogy a mozikban vetített filmek esetében semmilyen jogszabályi előírás nincs ezen filmalkotások hallássérült nézők számára történő hozzáférhetővé tételére. Kértük, hogy tegyen javaslatot arra, hogy minden filmen legyen magyar felirat.
7. Káel Csaba kormánybiztost is megkerestük az elmúlt hónapban.

 

Nemzetközi bizottság felé is tettünk panaszt:

A CRPD Bizottságnak** a civil szervezetek (köztük a SINOSZ) összegyűjtötték a problémák listáját. Két lista készült: egy általános és egy gyermekspecifikus. Ezekben felhívtuk a figyelmet a feliratozás problémakörére.

Az ENSZ Gyermekjogi Egyezményhez a civil szervezetek (köztük a SINOSZ) által benyújtott árnyékjelentésben is felhívtuk a hallássérült gyermekekre a figyelmet ebben a témában.

A CRC Bizottság*** 2020-ban készítette el a Záró Észrevételeket. Alapvetően a fogyatékossággal élő gyermekek tekintetében általánosságban fogalmaz, de a 22. pontban a fogyatékossággal élő gyermekek információhoz való hozzáférésének jogát emeli ki: audionarráció és feliratok.

A fenti cselekvések is azt bizonyítják, hogy a SINOSZ számtalan fórumon tett lépéseket a média-hozzáférés témájában. A jelen helyzet arra kényszerít minket, hogy a képviseleti munkát folytassuk egy kedvezőbb állapot elérése érdekében.

A SINOSZ nincs csendben és nem lesz csendben! Minden lehetőséggel él, és élni fog.

Személyesen fogom felkeresni a tévétársaságokat és az NMHH médiahatóságot újra, hogy felhívjam a figyelmet a problémákra.

* éves átlagos közönségarány
** az ENSZ Fogyatékossággal élő személyek jogairól szóló egyezményének bizottsága
*** az ENSZ Gyermekjogi Bizottsága

Kapcsolódó tartalmak:
jogszabály: Médiatörvény
NMHH kutatási anyag: A hallássérült nézők számára akadálymentesített műsorszámokkal kapcsolatos törvényi előírások ellenőrzése (2020. I. félév)

Támogatóink

Lépj velünk kapcsolatba!

SINOSZ Országos Központ

1068 Budapest, Benczúr utca 21.

Telefonszám: +36 1 351 04 34

Itt is találkozhatunk: