2024.04.12. 15:25

Tojásfestéssel vártuk a húsvétot Kaposváron

Többféle technikával készítettünk húsvéti hímes tojás tojásokat a közelgő ünnepre.

Húsvétváró kézműves foglalkozást tartottunk Kaposváron, a SINOSZ Somogy Megyei Szervezeténél 2024. március 28-án. Az Új Esély Központ tervezett bemutatkozása elmaradt betegség miatt.

Délután 4 órától tartottuk a foglalkozást, szép számmal jöttek el a tagjaink a gyermekeikkel. Kezdésként papírlapokat és ceruzákat, színeseket osztottam ki, hogy megtervezzék a tojásra festendő mintát. Inspirációul tojásrajzmintákat nyomtattam ki az internetről, de a telefonon is kereshettek számukra tetsző mintákat. Közben megfőztük a tojásokat, majd tervem szerint viasszal és méhviasszal, író segítségével pingáltunk a még meleg tojásokra. Illetve csak pingáltunk volna, mert bizony a méhviasz nagyon gyorsan megdermedt, és a kis mécseseknek a lángja gyorsan elaludt, ahogy az íróval belenyúltunk. Javaslatomra, páran a tűzhely felett folyamatosan melegített méhviasszal próbálták rajzolni a mintákat az íróval. Így sikerült is nekik. A többiek színes vízfestékkel, zsírkrétával dolgoztak. Akiknek sikerült a mintázás, azoknak az előre megfőzött hagymahéjban és feloldott tojásfestékben színeztük meg a tojásokat.

Elmondhatom, hogy a viasszal való festés bizony jóval több gyakorlást igényel. Véleményem szerint azért sikeres volt a program, legalábbis a gyerekek hangzavarából ítélve.

Támogatóink

Lépj velünk kapcsolatba!

SINOSZ Országos Központ

1068 Budapest, Benczúr utca 21.

Telefonszám: +36 1 351 04 34

Itt is találkozhatunk: