2024.02.28. 18:10

Új tarifarendszer a helyközi közlekedésben március 1-től

Ingyenessé vált a hallássérült személyek belföldi utazása - a helyjegyek és pótjegyek kivételével!

2024. március 1-jén frissített híradás:

Megjelent a kormányrendelet a 2024. március 1-től érvényes utazási kedvezményekről (38/2024. (II.29.) Korm.rendelet a közforgalmú személyszállítási utazási kedvezményekről).

A jogszabály alapján pontosítjuk a tegnap megjelent tájékoztatónkat. Az alábbi tudnivalókat tesszük közzé kiegészítésként a lenti hírhez:

A hallássérült utasok számára leglényegesebb változások:

100%-os kedvezménnyel, ingyenesen utazhatnak a helyi és helyközi közlekedésben is az alábbi jogosultak:

a SINOSZ tagjai: a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének arcképes igazolványával utazó hallássérült személy;
az a személy, aki vagy akire tekintettel szülője vagy eltartója magasabb összegű családi pótlékban részesül: a Magyar Államkincstár által kiállított igazolvány (MÁK-kártya) felmutatásával;
fogyatékossági támogatásban részesülő személy: MÁK-kártya felmutatásával;
– valamint: az ezekkel a személyekkel együtt utazó 1 fő kísérő

Fontos tudnivalók:

  • A díjmentes utazásra jogosult személyeknek nem kell menetjegyet vagy bérletet váltaniuk. Az érvényes SINOSZ-igazolvány (vagy más, díjmentes utazásra jogosító igazolvány) felmutatásával utazhatnak a sima menetjeggyel igénybe vehető belföldi helyi és helyközi járatokon.
  • Az utazási kedvezményeket csak Magyarország területén belül, belföldi forgalomban lehet igénybe venni. Nemzetközi járatokon utazáskor nem érvényes a kedvezmény, még a magyarországi útszakaszra sem.
  • A vonatokon a kedvezmények csak másodosztályon érvényesek.
  • A kedvezmény nem vonatkozik a helyjegyre és az egyéb kiegészítő jegyekre. Ha olyan járattal utaztok, amelyre valamilyen pótjegy szükséges, ezeket a jegytípusokat mindenkinek meg kell váltania. A jegyvásárláshoz a MÁV applikációban a Fogyatékkal élők igazolványa címet kell kiválasztani (nincs külön SINOSZ-igazolvány cím).
    Kattints a képekre!

Melléklet: Lázár János miniszter és Nyitrai Zsolt miniszterelnöki biztos közös levele az új tarifarendszerről


2024. február 28-i híradásunk:

JELNYELVI VIDEÓ

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy az alábbi utazási kedvezményt biztosító kormányrendelet még nem jelent meg, ezért a tájékoztatót csak a MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóság híradása alapján készítettük! Teljesen biztos és részletes információt a rendelet kiadása  és hatályba lépése után tudunk közzétenni.


2024. március 1-től Magyarországon új tarifarendszert vezetnek be a helyközi közlekedésben. Ezzel olcsóbbá, egyszerűbbé és hozzáférhetőbbé válik a közösségi közlekedés.

A SINOSZ tagjai számára kedvező változás, hogy hallássérült, fogyatékossággal élő személyként március 1-től a helyközi közlekedést díjmentesen vehetik igénybe, 1 fő kísérőjükkel együtt. Ez azt jelenti, hogy a számukra eddig is díjmentes helyi közösségi közlekedés mellett márciustól a helyközi buszjáratokon és vonatokon is ingyen utazhatnak (az eddigi 90%-os kedvezmény helyett 100%-os kedvezménnyel).

A helyjegyek és kiegészítő jegyek nem lesznek ingyenesek a fogyatékossággal élő utasoknak sem, azokért továbbra is mindenkinek fizetnie kell!

Az új tarifarendszerre vonatkozó további tudnivalókat a MÁV-VOLÁN-csoport tájékoztató weboldalán lehet megnézni:

https://www.ujtarifa.hu/*

* Az oldal tartalma folyamatosan frissül!

 

 

Támogatóink

Lépj velünk kapcsolatba!

SINOSZ Országos Központ

1068 Budapest, Benczúr utca 21.

Telefonszám: +36 1 351 04 34

Itt is találkozhatunk: