2023.11.08. 13:53

Vácrátótra kirándultunk a Fővárosi szervezettel

A Gyűszűmúzeumban jártunk és a Nemzeti Botanikus kertben sétáltunk.

A SINOSZ Fővárosi Szervezete a Gyűszűmúzeumba és a Nemzeti Botanikus Kertbe szervezett programot Vácrátóton, 2023. október 21-én, szombaton.

Vácrátóton először, délelőtt a Gyűszűházba, az a Gyűszűmúzeumba mentünk a tagokkal. A magángyűjtemény tulajdonosa, Mészáros Józsefné Varzsik Magdolna várt minket a megbeszélt időpontban. Beinvitált minket a házba, ahol ki van állítva a rengeteg általa gyűjtött gyűszű, és mindenkit megkínált pálinkával, amit nem pohárból, hanem gyűszűből ittunk.

Európa legnagyobb gyűszűgyűjteménye található Vácrátóton, az Alkotmány út 32-ben: 5 földrész 190 országából 6000 darab! A gyűszűk között akadnak vasból, más fémből, bőrből, gumiból, fából, üvegből, gyöngyházból, kerámiából és porcelánból valók is, sőt unokái által is készültek gyűszűk (fából, viaszból). A híres emberek arcképei alapján is kategorizálva vannak a gyűszűk, pl.: Shakespeare, Dickens, Churchill, Michael Jackson, illetve II. Erzsébet uralkodásának minden évfordulójára készül gyűszű, de a királyi ház többi tagja is gyűszűt érdemel. Diana és Károly esküvőjétől egészen a kis hercegig vannak gyűszűk.
Egy fa gyűszűkészlet (24 darabos) Jézus életét mutatta be. Volt olyan gyűszű, amibe bele kellett nézni a zárt végén elhelyezett lencsén keresztül, mintha távcsövön keresztül egy hajót néznénk. A gyűszűkön láthatók madarak, lepkék, vitorlások, autók, motorok, zarándokhelyek, mackók, lovak, kiscicák, mesefigurák, karácsonyok, kínai horoszkóp, hónapok nevei versbe foglalva, öt földrész minden országa, az ókortól napjainkig, és reklám- vagy emléktárgynak készült gyűszűket is megtekinthettük. Nagyon jól éreztük magunkat a gyűszűk között a tagokkal.

Ezután elindultunk a Nemzeti Botanikus Kertbe, de mielőtt bementünk, mindenki evett finom kenyérlángost, réteseket vagy kürtős kalácsot. Nem sokkal később elindultunk a vezetett túránkra, különböző állomásokon megállva: 1. örökzöldek, 2. fák, 3. légzőgyökerek, 4. nyitvatermők, 5. évgyűrűk, 6. liánok, 7. kérgek, 8. fűszer- és gyógynövények. Utunk legvégén pedig volt lehetőségünk megtekinteni az üvegházi gyűjteményeket, ahol érdekességképpen a kakaóvirágot, ananászt, banánt és ember méretű leveleket láttuk, illetve kaktuszok is voltak. A legjobban a légzőgyökerek és az indiai lótuszok tetszettek mindenkinek.

Kellemeset sétáltunk a tagokkal, és sok érdekes dolgot hallhattunk eme csodálatos botanikus kertről.

A jelnyelvi tolmácsolást Fejes Mónikának és Radányi-Kiss Katalinnak köszönjük szépen.

Programunkat a SINOSZ SzÉP keretében valósítottuk meg.

Támogatóink

Lépj velünk kapcsolatba!

SINOSZ Országos Központ

1068 Budapest, Benczúr utca 21.

Telefonszám: +36 1 351 04 34

Itt is találkozhatunk: