2023.07.20. 08:51

Varázsének gyermekfoglalkozáson vettünk részt Békéscsabán

Kipróbáltunk egy hangszeres-zenés foglalkozást hallássérült és siket családba született halló gyerekekkel.

A SINOSZ Békés Megyei Szervezetével a Csabagyöngye Kulturális Központban szervezett Varázsének baba-mama klub foglalkozásra látogattunk 2023. június 27-én.

Hét gyerek – CODA, nagyothalló és siket gyerekek is voltak köztük – és a hozzátartozóik is jelentkeztek erre a programra, velük a Csabagyöngyében, a Varázsének baba-mama klub ajtajánál találkoztunk. A CODA kifejezést a siket felnőttek halló gyermekeire használjuk (CODA = Children of Deaf Adults, egy angol kifejezés rövidítése), tehát olyan halló gyermekeket jelent, akik siket szülőktől születtek. A siket felnőttek több mint 90%-áról ismert, hogy normális hallásképességű gyermekei vannak. Ezek a gyerekek gyakran szembesülnek kommunikációs, társadalmi és kulturális kihívásokkal a siketek és hallók világa közötti jelentős különbségek miatt.

A baba-mama klub varázséneklés foglakozás során jelnyelvi tolmács fordította nekünk a gyerekdalokat. Voltak olyan gyerekek, akik élvezték és ismerték a gyerekdalokat, sőt játszottak is. Az egyik kisfiú nagyon figyelte Imi bácsit, a foglalkozás vezetőjét. Hevesi Imi bácsi énekes nagyon kedvesen, nyitottan énekelt nekünk, de nemcsak mi voltunk jelen, hanem halló emberek is voltak ott.
Volt olyan rész, ahol buborékokat kell fújni és keresett két gyereket önkéntesnek a buborékfújásra. Egy siket fiú és annak testvére, egy halló kislány önként jelentkezett a buborékfújásra. A siket fiú hatalmas buborékot fújt, amelyek szépen lebegtek a levegőben, a halló lány sűrűbben fújta a buborékokat, rengeteg kicsi buborék szállt fel a magasba, amit az egyik cuki kislány nagyon élvezett. Ennyi volt a foglalkozás.

A foglalkozás után még maradtak néhányan a gyerekekkel, hogy labdázzanak egymással. A szülők régóta nem találkoztak, jóízűen, jelelve beszélgettek. Mindig van mit beszélgetni az otthoni újdonságokról, a gyerekek történeteiről és a következő programokról. Ez az igazi siket kultúra!

A szülők megkértek engem, hogy a következő alkalommal a játszóházban szeretnének játszani a halló és hallássérült gyerekek.

A program a SINOSZ SzÉP keretében valósult meg.

Kozma Zoltán megyei elnök

 

 

Támogatóink

Lépj velünk kapcsolatba!

SINOSZ Országos Központ

1068 Budapest, Benczúr utca 21.

Telefonszám: +36 1 351 04 34

Itt is találkozhatunk: