2020.11.09. 17:19

Vasák Iván-emlékhelyet avattunk a magyar jelnyelv napja alkalmából a SINOSZ kertjében

Munkássága legyen példa mindannyiunk számára!

2020 márciusában szomorú szívvel kísértük utolsó útjára Vasák Ivánt a Farkasréti temetőben.
Ő már nem lehet köztünk, azonban szellemiségét, munkásságát és a hazánkban élő jelnyelvhasználó emberek közösségéért tett erőfeszítéseit örök hálával emlegetjük.

 

Emlékét szeretnénk megőrizni, ezért megálmodtunk egy Vasák Iván-emlékhelyet a SINOSZ Benczúr utcai székházának ősfás, gyönyörű kertjébe. Az emlékhely avatására – a november 9-i magyar jelnyelv napja alkalmából – 2020. november 7-én került sor.

A hidat formázó emlékművet egy fiatal nagyothalló szobrász, Gyurcsovics Mihály alkotta meg.
A hozzá tartozó emléktáblán Vasák Iván arcképe mellett ez a szöveg olvasható:

Szövetségünk első siket főtitkárának állítunk emléket, hogy a jövő generációja sose feledje mindazt, amit vezetőként a jelnyelvért, a siket közösségért és a befogadó társadalomért tett.
Kitartása, vasakarata és elhivatottsága legyen példa mindannyiunk számára!

Vasák Iván előtt tisztelegve és az emlékek visszaidézését segítve létrehoztunk egy internetes emlékoldalt is, amely honlapunk főoldalán, ill. az emlékmű tábláján elhelyezett QR-kód beolvasásával is elérhető e naptól:

VASÁK IVÁN-EMLÉKOLDAL

Az emlékműavatáson köszöntő beszédet mondott és a rendezvényt moderálta Sáfrány Margit, a SINOSZ igazgatója; Vasák Iván életútjáról személyes hangvételű visszaemlékező beszédet tartott dr. Kósa Ádám országos elnök, ill. a szobrászművész is bemutatta alkotását.
Az emlékmű leleplezése és megkoszorúzása után többen virágot helyeztek el az emléktáblán. A Voila Jelnyelvi Társulat és a Jeles Színtársulat egy-egy rövid jelnyelvi műsorszámmal gazdagította meghitt ünnepségünket.
Ragyogó napsütésben tartott rendezvényünk szerény vendégséggel és a jelenlévők kötetlen beszélgetésével ért véget.

Az emlékmű és az ünnepség fotóit, rövid videós összefoglalóját, valamint az elhangzott beszédeket itt lehet megnézni: ⇒ Vasák Iván-emlékhely

A rendezvényt végig élőben közvetítettük a Facebook-on, ennek felvétele is megtekinthető:
Videó a teljes ünnepségről

Támogatóink

Lépj velünk kapcsolatba!

SINOSZ Országos Központ

1068 Budapest, Benczúr utca 21.

Telefonszám: +36 1 351 04 34

Itt is találkozhatunk: