2024.11.29. 21:53
A dietetikus szakember tanácsai segítenek minket a megfelelő tápanyagok bevitelében.
Piukovics Kitti dietetikus, egészségtan tanár az őszi-téli vitaminpótlás és az immunerősítés fontosságáról beszélt, illetve osztott meg hasznos tippeket a hallgatósággal. Ebben az időszakban kimerül a szervezetünk, fáradékonyabbak vagyunk és fogékonyabbak a betegségekre és fertőzésekre is. Odafigyeléssel és tudatos táplálkozással tehetünk ez ellen. A téli táplálkozás sok mindenben szükségszerűen különbözik a más évszakokban megszokottól, azonban ekkor is is oda kell figyelni a szervezet vitaminraktárának töltésére. Mindig a szezonális zöldségekben, gyümölcsökben van a legtöbb vitamin, ezért érdemes a nyári termést tartósítani a téli hónapokra befőttek, lekvárok, aszalványok formájában, vagy lefagyasztani, mert így is megőrzik tápanyagtartalmukat.
Előadónk kiemelte, hogy érdemes fokhagymát, tökmagot, sütőtököt, diót, különböző mézeket fogyasztani, hiszen rengeteg ásványi anyagot és vitamint tartalmaznak. Az immunerősítő étrend részét képezi a megfelelő folyadékbevitel is, hogy védjük szervezetünket a kiszáradástól, így nehezítve a kórokozók szervezetünkbe jutását.
Örömünkre az elmélet mellett a „gyakorlat” sem maradt el, a szakember ételkóstolóval is készült. Zöldségkrémes falatokat, sós muffint, illetve répás-citromos édességet kóstolhattunk.
Köszönettel tartozunk Piukovics Kittinek a tartalmas szakmai előadásért, a finom és egészséges kóstolókért, melyek receptjeit kíváncsian kérték el nemcsak a hölgyek, hanem férfi résztvevőink is. Köszönjük Szlaukó-Fischer Nóra jelnyelvi tolmács közreműködését is.
A programot a SINOSZ SzÉP pályázat keretében valósítottuk meg.
1068 Budapest, Benczúr utca 21.
E-mail: info@sinosz.hu
Telefonszám: +36 1 351 04 34