2023.08.22. 16:09

Budapesten a Szent István-bazilikába látogattunk – három megyei szervezet közös programján

Magyarország egyik legjelentősebb egyházi épületét látogattuk meg a SINOSZ Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Szervezeteinek tagjaival.

2023. június 12-én a budapesti Szent István-bazilikába látogattunk a SINOSZ Bács-KiskunCsongrád-Csanád és Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Szervezeteinek közösen szervezett programján.

A találkozó Budapesten, a Nyugati pályaudvaron volt. Innen a 4-es villamossal az Oktogon megállóig közlekedtünk, majd átsétáltunk a Kisföldalattihoz, ahol Kissné Borbás Henriett, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Szervezet ügyintézője mesélt az M1-es metró történetéről.

Az M1-es metróvonal 1896-os megnyitásával a kontinentális Európa első föld alatti vasútvonala lett. A millenniumi földalattit az Andrássy úttal együtt 2002-ben a világörökség részévé nyilvánították.

A Kisföldalattival az Oktogon megállótól indulva a Bajcsy-Zsilinszky úthoz érkeztünk, onnan egy rövid sétával jutottunk el a bazilikához.

Szent István-bazilika Magyarország egyik legjelentősebb egyházi épülete az esztergomi bazilika mellett. Az épület névadója a magyar államalapító király, Szent István, akinek épségben maradt jobb kezét, a Szent Jobbot ereklyeként itt őrzik. 96 méteres magasságával az ország negyedik, a főváros harmadik legmagasabb épülete, hossza 87,4 méter, szélessége 55 méter. Befogadóképessége 8000 fő. A csodálatos épület impozáns kupolája a főváros szinte minden pontjáról látszik.

1845-ben Hild József kapott megbízást az épület terveinek elkészítésére, majd halála után a munkálatok vezetésére Ybl Miklóst kérték fel. A templomot 1905. november 9-én szentelték fel, a zárókő elhelyezésére pedig az uralkodó jelenlétében került sor 1906. december 8-án.

Az 54 éven át készült templomba belépve a grandiózus méretek, a hatalmas templomtér az, ami először megragadja a látogatót. A díszítőmunkálatok és az épületbelső végleges kialakítása 1905-re készült el, Kauser József vezetésével. Színes márványokkal takarta a falakat, mintegy 55 fajta márvány található a templomban.

A bazilika rendkívül gazdag képzőművészeti és iparművészeti alkotásokban. Figyelemre méltó domborművek, mozaikok, freskók, szobrok, oltárképek, üveg- és üvegfestészeti munkák sokasága díszíti a bazilika belső terét. Említésre méltó a templom csodás hangzású orgonája és a 19-20. században öntött, Magyarország egyik legjelentősebb harangegyüttese.

A 40 perces tárlatvezetést követően izgatottan vártuk, hogy megcsodálhassuk a várost a Panoráma kilátóról, amely a főkupola köré épített terasz, 65 méteres magasságban. A bátrabbak 304 lépcsőfok megtételével, a többiek pedig lifttel is feljuthattak Pest legmagasabb kilátójába.

A bazilika előtti téren készítettünk csoportképet, majd ezután gyalog indultunk el belvárosi sétánkra.

Utunk során meglátogattuk a Békebeli rendőr szobrát, majd elsétáltunk a Kossuth térre, ahol a Bukovics Gyula által tervezett, eklektikus stílusban épült Agrárminisztérium épületét, majd a tér legfontosabb épületét, a Steindl Imre által tervezett neogótikus stílusú Országházat is megcsodálhattuk.

Mivel a bazilikában sok időt töltöttünk, ezért sajnos nem jutott elég idő az előre eltervezett útvonalra, így csak rövid sétát tettünk, a teljesség igénye nélkül. A kimaradt épületek és emlékhelyek bemutatására egy egész napos belvárosi sétát tervezünk új időpontban.

Ezúton szeretnénk megköszönni Kratofil Zita hiánypótló tárlatvezetését a bazilikában, és Csernyánszki-Bejczi Boglárka jelnyelvi tolmács munkáját is, aki akadálymentessé tette az elhangzott ismertetőt.

Örülünk és köszönjük szépen, hogy lehetőségünk volt a SINOSZ Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Szervezeteinek közösen szervezett programján részt venni.

Az idei év SINOSZ-szlogenje a „MARADJUNK EGYÜTT!”

Ezt ismét sikerült megvalósítani, és még sok közösen szervezett program vár a különböző helyi és megyei szervezetek tagjaira.

A program a SINOSZ SzÉP keretein belül valósult meg.

A kiránduláson készült további fotók IDE KATTINTVA LÁTHATÓK.

Támogatóink

Lépj velünk kapcsolatba!

SINOSZ Országos Központ

1068 Budapest, Benczúr utca 21.

Telefonszám: +36 1 351 04 34

Itt is találkozhatunk: