2024.03.12. 13:09

A hallás napján jártunk Somogy megyei tagjainkkal

Országos rendezvényen vettünk részt

Nagyon jól sikerült a hallás napi országos találkozó a budapesti központban.

A hallás világnapi rendezvényre utaztunk fel a SINOSZ Somogy Megyei Szervezetének tagjaival 2024. március 2-án Budapestre.

Idén először tartották meg az SINOSZ országos székházában A hallás világnapját, nagy érdeklődés mellett. 

A szombati nap lehetőséget adott arra, hogy a hazai piacon elérhető hallásjavító segédeszközök forgalmazói és azok felhasználói találkozzanak egymással. A forgalmazók előadásaikkal és standjaikkal segítették a kínálat és az újdonságok megismerését az érintettek számára.

Az eseményen előadással és standdal bemutatkozott a SINOSZ KONTAKT Tolmácsszolgálata is. 

Nagyszerű lehetőség volt a rendezvény arra, hogy az ország összes megyéjéből érkező tagjaink találkozhassanak, beszélhessenek egymással és más közös programon is részt vegyenek.

Éltünk is az alkalommal: Békés megyei és Komárom-Esztergom megyei tagokkal a Postamúzeumba látogattunk el a rendezvény után.

Sokat köszönhetünk a múzeum megalapítójának, Gervay Mihálynak (1819-1896), aki a Magyar Királyi Posta megteremtője, az első postaigazgató volt. Innovatív munkájának köszönhetően az általa vezetett posta nagy hírnévre tett szert a hatékonyság és szervezettség terén. Ő vezette be a világon először a levelezőlapokat. 

A Postamúzeum állandó kiállításán megismerhetjük a postai kommunikációs eszközök történetét és fejlődését. A gyűjteményben megtalálhatók a világ minden tájáról érkező postai emlékek és ritkaságok is. A múzeum könyvtára és kutatóhelyszíne is lehetőséget nyújt a posta és a bélyeggyűjtés iránt érdeklődőknek. A múzeum öt termében látható tematikus kiállítások:

1. A posta története és fejlődése: Ez a kiállítás bemutatja a postai szolgáltatások történetét az ókortól napjainkig, valamint a postai eszközök és felszerelések fejlődését. Maketteket, eredeti járműveket is láthatunk.

2. Postai kommunikáció és kapcsolattartás: Ez a kiállítás megmutatja, hogyan segítette és segíti ma is a posta az embereket a kommunikációban és kapcsolattartásban, különféle postai eszközök és interaktív installációk segítségével.

3. Postai szolgáltatások és logisztika: Ez a kiállítás szemlélteti, hogyan működnek a postával kapcsolatos szolgáltatások és logisztikai folyamatok, valamint a posta fontosságát a gazdasági életben.

4. Postai művészet és design: Ez a kiállítás azoknak az alkotásoknak és művészeti tárgyaknak a gyűjteményét mutatja be, amelyek a postai témákkal kapcsolatosak, valamint a postai design és grafika fejlődését.

5. Postai kultúra és hagyományok: Ez a kiállítás bemutatja a különféle postai hagyományokat, ünnepeket és kulturális eseményeket, valamint a posta szerepét a társadalomban.

Igazán szép, látványos kiállítást láthattak együtt a 3 megye tagjai a SINOSZ szomszédságában, a Benczúr u. 27. szám alatt! Köszönjük a szervezést Nagy Éva Máriának, a Békés megyei ügyintézőnek.

Postamúzeumi látogatásunk után a közelben levő Ráth György-villához mentünk, ahol találkoztunk Péterfy Melinda tárlatvezetővel és Szarvas Gabriella jelnyelvi tolmáccsal. Később csatlakozott hozzánk Márton Márk, a nógrádi szervezet ügyintézője is.

A villa az Iparművészeti Múzeum szecessziós gyűjteményének legjelentősebb darabjait láthattuk a kiállításon, amely Ráth Györgynek, a múzeum első igazgatójának a gyűjteménye is. A mi szecessziónk című állandó kiállítással 2018-ban nyitotta meg újra kapuit.

A Ráth György-villa kiállításának tematikája a magyarországi eklektika és historizmus irányzataira fókuszál, amelyek az 1800-as évek második felében és a 20. század elején voltak jellemzők az építészeti és művészeti területeken. A villában enteriőrökre bontva mutatja be a szecesszió három meghatározó (brit, osztrák, francia) irányát. Magyarországi otthonokba is bepillantást nyújt a szecessziós ebédlő és a fogadószoba, étkészlet. Csodás tárgyak sokaságát csodálhatjuk meg, köztük Zsolnay-kerámiákat, Gallé- és Tiffany-üvegeket, Lalique-ékszereket, megjelenik a keleti művészet hatása is.

A gyűjtemény folyamatosan bővül, és számos kortárs alkotást, magyar neves művészek (pl.: Rippl-Rónai József) munkáit is tartalmazza. A Ráth György-villa szép belső terében kiállított művek hűen tükrözik a magyar művészet sokszínűségét és kreativitását.  A kiállításon szereplő közel 600 műtárgy az iparművészet minden ágát képviseli, kiegészítve festményekkel és Ráth György gyűjteményének érdekes darabjaival. 

Köszönjük a tárlatvezető és Gabriella munkáját. Köszönjük Márknak és Tvarosek Józsefné megyei ügyintézőnek, és a tagoknak, hogy velünk töltötték ezt a szép délutánt. 

Nagyszerű élmény volt ezt a szép, különleges múzeumot bejárni a közös programunkon, amely a SINOSZ SzÉP keretén belül valósult meg.

Támogatóink

Lépj velünk kapcsolatba!

SINOSZ Országos Központ

1068 Budapest, Benczúr utca 21.

Telefonszám: +36 1 351 04 34

Itt is találkozhatunk: