2023.09.27. 11:01

Három megye tagjaival megcsodáltuk a kőbányai „föld alatti katedrálist”

A Fővárosi Vízművek Zrt. nyílt napján a Kőbányai víztározóban voltunk.

2023. szeptember 15-én a Kőbányai víztárolóba látogattunk el a SINOSZ Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Szervezeteinek közösen szervezett programján.
A találkozó a Budapest-Nyugati pályaudvaron volt, ahol a jól összeszokott csapat „ÚJRA EGYÜTT” volt. A pontatlan vonatközlekedés ismét keresztbe vágta az előre eltervezett programunkat, mert sajnos a városligeti sétánk elmaradt időhiány miatt.
A Fővárosi Vízművek nyílt napján betekinthettünk a Kőbányai víztároló falai közé, ahová délután érkeztünk a tagokkal. Azért is különleges alkalom ez, hiszen egy évben egyszer látogatható csak ez a varázslatos építmény. Évente teljesen leeresztik az itt tárolt vízmennyiséget, hogy szemügyre vegyék a tározó állapotát, erre pedig azért van szükség, mert máshogy nem lehet megállapítani, hogy van-e szükség az épületen új karbantartó munkálatokra. Amikor leeresztik a helyet, kitisztítják az egészet, utána pedig csak az egyharmadáig töltik tele és egy napig állva hagyják. Ekkor mintát vesznek a vízből, és ha tökéletes az eredmény, akkor teljesen feltöltik a medencét. A X. kerületben található medencének helyet adó park az arborétum benyomását kelti az ősfáival és növénykülönlegességeivel. A víztároló felszíni bejárata egy házikó, melyben egy csigalépcső vezet le a mélybe. A vízmű egyik munkatársa, Szuromi Péter sok érdekes és izgalmas dolgot mesélt el a víztároló történetéről.
Az 1869-71 között épült, még ma is üzemelő, olasz mesteremberek által, a hazai Tatai Uradalmi Téglagyárból származó téglából épített, oszlopokkal tagolt, boltíves csarnokot háromhajós templomhoz szokták hasonlítani, ami egyáltalán nem túlzás. Megépítése csökkentette az ivóvízben terjedő megbetegedések (pl. kolera) számát. A fővárosi ivóvízellátó rendszer leglátványosabb létesítménye ez a kétemeletnyi magas víztároló, melyet 1970-ben további négy 5000 köbméteres medencével bővítettek ki. A víztároló medencéje 1541 négyzetméteren terül el, legnagyobb hosszúsága 66, legnagyobb szélessége pedig 24 méter. A két szökőkútszerű márványos beömlőnyílás egzotikus benyomást kelt a látogatók számára, ezeken keresztül áramlik be a víz a csarnokba, és kb. 8 óra alatt éri el a megfelelő, kb. 8 méteres szintet. A medence akusztikája is hihetetlen, elég egy apró zörej és az sokszorosára erősödik fel a téglafalak között.
A medencéből felérve elkészültek a csoportképek, melyek nagyon jó emlékül szolgálnak majd. A látogatásunk végén még mindenki megtöltötte a vizespalackját a kihelyezett ivóvízzel és lassan elhagytuk ezt a káprázatos helyet.
Köszönjük a részletes ismertetőt Szuromi Péternek, a Fővárosi Vízművek munkatársának.
A program akadálymentessége nem jöhetett volna létre Tokodi Magyar Melinda jelnyelvi tolmács munkája nélkül, ezúton is köszönjük a tolmácsolást.
A különleges élmény a SINOSZ SzÉP keretében valósulhatott meg.

KÉPEINK GYŰJTEMÉNYÉT IDE KATTINTVA LÁTHATJÁTOK

 

Támogatóink

Lépj velünk kapcsolatba!

SINOSZ Országos Központ

1068 Budapest, Benczúr utca 21.

Telefonszám: +36 1 351 04 34

Itt is találkozhatunk: