2024.06.13. 15:39

Hogyan boldogulj a pénzügyek világában? Hogyan előzd meg az internetes csalásokat?

Két előadást tartottunk Kaposváron

A pénzügyi tudatosságról tudhattunk meg többet az ERSTE Bank munkatársától és az internetes csalásokról egy bűnmegelőzési rendőrségi szakembertől. 

A SINOSZ Somogy Megyei Szervezetnél megtartottuk a „Hogyan boldogulj a pénzügyek világában?” című, a pénzügyi tudatossággal kapcsolatos előadást, 2024. 05. 23-án. Előadónk Hegedűs-Vendriczki Eszter volt, az Erste Bank munkatársa. 

Az előadónk beszélt arról, hogy mit tegyünk a pénzügyi egészségünkért. A pénzügyi egészséget több szempont figyelembevétele mentén tudjuk folyamatosan jobbá tenni, pénzügyi tudatosságunkat növelni, például:  

– „Addig nyújtózkodom, amíg a takaróm ér”, vagyis nem költök többet a bevételemnél.

Tudatosan tartalékolok, a bevételem 10%-át félreteszem, mert bármikor szükségem lehet rá, így nem kell hitelt felvennem.

Felkészülök a váratlan helyzetekre, a megtakarítások lehetővé teszik, hogy ne vegyünk fel hitelt.

Gyarapítom a vagyonom, például értékpapírszámlába fektetem a pénzt. Ezeknél a számláknál érdemes a banktól személyes tájékoztatást kérni, mert a személyre szabott értékpapírszámlával jár a legjobban az ember.

Félreteszek nyugdíjas éveimre, ezt már egész fiatalon el lehet kezdeni, kis összeggel.

Előadónk beszélt arról is, hogy milyen veszélyekkel állunk szemben pénzügyi csalások esetén, és hogyan előzhetjük meg azokat, például: 

A csalásmegelőzés szempontjai lehetnek a manipulációs típusú csalások, például: hamis weboldalak, telefonhívás a bank nevében, befektetési csalás. További információt a csalásokról az Erste Bank honlapján, a linkeken találtok: Banki csalások vagy Mit tegyünk a csalások ellen?

A banki ügyintézők soha nem kérik tőled az alábbiakat, ezeket soha ne add ki senkinek:

  • számlaegyenlegedet
  • e-csatorna azonosítódat
  • PIN-kódodat
  • mPIN-kódodat
  • jelszavaidat!

 

A bankkal való együttműködés előnyei és hogyan lehet részt venni benne az ERSTE Banknál:

Az Erste Bank kedvezményes banki szolgáltatásokat nyújt a SINOSZ tagjainak az egyesülettel kötött együttműködési megállapodás keretében. Ehhez a tagságot tagsági igazolvánnyal kell igazolni. A kedvezmények a bankkártyát, a számlakezelést és a tranzakciókat érintik, melyek többnyire 0 Ft-osak, vagy minimális költséggel járnak.

Az ERSTE Kolléga Klub Kedvezménycsomagjáról a megyei ügyintéző ad további információit. 


A pénzügyi témájú program után a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztály vezetője,  Dr. Jávorszkiné Dr. Molnár Magdolna c.r.alezredes tartott előadást: a kibertérben elkövetett bűncselekményekről beszélt nekünk.
Az interneten számos visszaélés történik a személyes adatokkal, történhet rágalmazás, becsületsértés, zaklatás, csalás. A megszerzett személyes adatok többféle visszaélésre adhatnak lehetőséget.
Fontos az internet tudatos használata során: 
– Ismeretlen feladótól származó küldemény mellékleteit és linkjét NE nyisd meg
– Gyanús üzenetekre, telefonhívásokra ne válaszolj! Például, ha ismerősre hivatkozva üzennek, hogy sürgősen pénzre van szüksége, mert mondjuk balesetet szenvedett, akkor hívd fel, ellenőrizd a hír igazságtartalmát!
– Nem megbízható oldalakról NE vásárolj! Ha egy új webáruházban vásárolsz, mindig ellenőrizd, hogy milyen cég rejlik mögötte, és olvasd el a vásárlók értékeléseit. Ha magyar cégről van szó, keress rá az e-cégjegyzékben!
– Banki adataidat senkinek NE add meg!
– Ismeretlen embernek, szervezetének NE utalj!

 

Mit tehetsz, ha már megtörtént a baj? Az internetes csalások bejelentése:

– Ha valami gyanúsat tapasztalsz, akkor lépj kapcsolatba az érintett céggel, akinek a nevével a gyanúd szerint visszaéltek!

Ha illetéktelenek kezébe kerültek az internetbanki vagy a mobilbanki belépési adataid, akkor azonnal tiltsd le a belépést a valódi banki felületen keresztül belépve. A legtöbb pénzintézetnél ez a lehetőség a Beállítások menüpontban található. Így, innentől nem tudnak hozzáférni a számládhoz, azonban te sem fogsz tudni belépni. A hozzáférést később újra aktiválhatod, a számlavezető bankod instrukciói szerint. A legtöbb banknál ezt személyesen tudod megtenni valamelyik bankfiókban.

– Amennyiben nem a belépési adataidat, hanem a bankkártyád adatait szerezték meg, akkor NE az internet- és mobilbank belépést tiltsd le, hanem a bankkártyádat! Ezt egy „Kártyáim”, „Kártyák”, vagy hasonló elnevezésű menüpontban keresd.

– Ha megkárosítottak, akkor értesítsd a számlavezető bankodat, majd tegyél bejelentést a rendőrségen! Ehhez személyes vagy telefonos bejelentést tehetsz a lakóhelyed szerint illetékes rendőrkapitányságon, vagy bármely rendőri szervnél a 112-es segélyhívó számon.

Megköszöntük az előadóknak a tájékoztatást. Tagjaink is aktívan kérdeztek, sok hasznos információt tudhattak meg ezen a kettős SzÉP programon.
Köszönjük a jelnyelvi tolmácsolást Tamás Angélának.
 

Támogatóink

Lépj velünk kapcsolatba!

SINOSZ Országos Központ

1068 Budapest, Benczúr utca 21.

Telefonszám: +36 1 351 04 34

Itt is találkozhatunk: