2022.07.05. 11:06

Utazási kedvezmények Magyarországon

2024. március 1-től – a helyközi közlekedésre vonatkozó új tarifarendszer bevezetésével – ingyenessé vált a hallássérült személyek belföldi utazása – a helyjegyek és pótjegyek kivételével! A díjmentesség 1 fő kísérőre is vonatkozik.

A közforgalmú személyszállítási utazási kedvezményekről szóló 38/2024. (II.29.) Korm.rendelet szabályozza a hallássérült személyek által igénybe vehető kedvezményeket.

Részletes tájékoztatás a kedvezményre való jogosultságokról: az Új tarifarendszer a helyközi közlekedésben március 1-től híradásunkban.

Az utazás során igénybe vehető kedvezményt egy kormányrendelet szabályozza:

85/2007. (IV. 25.) Korm.rendelet a közforgalmú személyszállítási utazási kedvezményekről

8.§ (1) A Korm.rendelet 1. mellékletében meghatározott utazási kedvezmény igénybevételére jogosult:

b) korlátlan számban megváltható kedvezményes menetjeggyel, vagy bármely viszonylatban megváltható, viszonylathoz kötött kedvezményes bérlettel a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének arcképes igazolványával utazó hallássérült személy

e) korlátlan számban megváltható kedvezményes menetjeggyel a b) pontban meghatározott személlyel együtt utazó személy

(megj.: csak a hallássérült személyekre vonatkozó részt idéztük a rendeletből)

Kedvezmények érvényes SINOSZ-igazolvánnyal utazó hallássérült személy és 1 fő kísérője számára
helyközi közlekedésben: jegykedvezmény és bérletkedvezmény 100%

helyi közlekedésben: bérletkedvezmény 100%

BŐVEBBEN:

A helyközi közlekedésben 100%-os kedvezménnyel utazhatnak a SINOSZ tagjai.

  • Az utazási kedvezmények valamennyi helyközi belföldi, menetrend szerinti személyszállítási szolgáltatás (vasúti, helyközi autóbusz, HÉV, elővárosi autóbusz, komp és rév) során igénybe vehetők. A kedvezmény csak belföldön, Magyarország területén érvényes.
  • A vasúti személyszállításban az utazási kedvezmények – a rendeletben meghatározott kivételekkel – a 2. kocsiosztályra érvényesek. Az utazási kedvezmény a helyjegyre, valamint a pótjegyre nem vonatkozik, kivéve a 3 év alatti, külön ülőhelyet nem foglaló gyermeket…
  • A kedvezmény 1 fő kísérőre is vonatkozik, abban az esetben, ha a siket vagy nagyothalló személlyel együtt utazik. A kísérő számára kedvezményes árú bérlet vásárlására nincs lehetőség!

A helyi közlekedésben  – Budapest és a magyar városok helyi, menetrend szerinti járatain – 100%-os kedvezménnyel, azaz díjmentesen utazhatnak a siket és nagyothalló személyek, a SINOSZ érvényes, arcképes tagsági igazolványának felmutatásával, a rendeletben szabályozott feltételek szerint.

BUDAPEST – Budapesti Közlekedési Központ járatai

A 100E jelzésű közvetlen reptéri buszjáratot is díjmentesen vehetik igénybe Szövetségünk tagjai a SINOSZ-igazolvány buszvezetőnek történő bemutatásával. A nosztalgiajáratokon és a menetrend szerinti hajójáratokon, valamint a HÉV városhatáron belüli szakaszain szintén ingyenesen utazhatnak a SINOSZ-tagok.

„A díjmentes utazásra jogosultakat minden esetben a kedvezményrendelet, a Díjszabás, illetve egyéb jogszabály határozza meg. A kedvezményrendelet alapján a személyszállítási közszolgáltatásokon díjmentes utazásra jogosultak a közszolgáltatást végző valamennyi járatot – ide értve a nosztalgia járatokat, a hajójáratokat és a Budapest Liszt Ferenc nemzetközi repülőtérről közvetlenül Budapest belvárosába közlekedő autóbuszjáratot is – díjmentesen vehetik igénybe.” (https://bkk.hu/apps/docs/kozerdeku/uzletszabalyzat_20200301.pdf  V. pontja)

Kapcsolódó, hasznos információk a fővárosi közlekedésről:

 

Támogatóink

Lépj velünk kapcsolatba!

SINOSZ Országos Központ

1068 Budapest, Benczúr utca 21.

Telefonszám: +36 1 351 04 34

Itt is találkozhatunk: