2023.09.28. 16:22

Nőkből is megárt… – jelnyelvi tolmácsolással láthattuk a siketek világnapján

Akadálymentesített színházi előadással ünnepeltünk a Csokonai Rendezvényházban

Milyen volt az előadás? Elolvashatjuk, a jelnyelvi tolmács szemszögéből...

2023. szeptember 24-én – ami idén éppen szeptember utolsó vasárnapjára, azaz a siketek világnapjára esett – jelnyelvi tolmácsolással és audionarrációval akadálymentesítve láthatta a közönség a Nőkből is megárt… című darabot. A különleges színházi előadás helyszíne a Budapest 15. kerületében található Csokonai Művelődési és Rendezvényház volt.

Az előadást Horváth Zsófia jelnyelvi tolmácsolásával élvezhették a siket és nagyothalló nézők, az ő élménybeszámolóját adjuk közre az alábbiakban.

Nők!!!
A Pataki Éva művéből készült színdarab a női lét, a női szerepek sztereotípiáit, az anya-lánya kapcsolatok állandóságát, annak mókás és drámai oldalát mutatja be. Ennek előadására nem is lenne alkalmasabb színésznő páros, mint az életben is anya-lánya kapcsolatban lévő Tordai Teri és Horváth Lili.

A színdarab már pár éve rendezésre került, és futott is egy ideig kisebb színházaknál. A Csokonai Rendezvényház az AKKU egyesülettel együttműködve azonban ismét műsorra tűzte a siketek világnapján, 2023. szeptember 24-én. A hallássérült személyek számára jelnyelvi tolmácsolással, a látássérült érdeklődők számára audionarrációval tették akadálymentessé az előadást.
A jelnyelvi tolmácsolásra engem kértek fel, mert a COVID alatt egy online előadás során már volt alkalmam felkészülni és tolmácsolni a darabot.

Nem tudom, a nézők többsége hogy van vele, de én személy szerint is nagyon szerettem ezt a darabot, mert sokszor magamra ismertem a lány szerepében, vagy anyukámra az édesanya reakcióban. Sokat nevettem és a készüléskor, valahányszor a végére értem a darabnak, mindig megkönnyeztem a befejezést. Szünet nélkül 85 perces volt az előadás, amit én jelnyelvi tolmácsként már csak a végén éreztem soknak, hiszen közben nem volt időm ilyesmin gondolkodni: együtt nevettem a színészekkel és a közönséggel, nagyon élveztem!

Sokan eljöttek megnézni az előadást – és ez számomra is nagyon megható volt, megtiszteltetésnek éreztem. Nem tudtam előre, kik jönnek el végül az érdeklődők közül, úgyhogy számomra is meglepetés volt, és mindenkinek nagyon örültem! Összesen 15 hallássérült személyt és 6 kísérőt számoltam össze. A látássérültek részéről pedig 24-en voltak. A nézőtér egyharmadát körülbelül mi töltöttük meg, és ez szívmelengető!

Tordai Teri és Horváth Lili már a főpróbán nagyon nagy megértéssel és odafigyeléssel voltak irányomba. Teri megígérte, hogy az előadáson nem rohanunk úgy, mint a próbán, hiszen időt kell adni a nézőknek, hogy megértsék a mély mondanivalót, a gondolatokat. Azért az előadás után így is azt mondta kedvesen, hogy úgy látta, időnként füstölt a kezem… Én ezt máshogy éltem meg, mert szerintem ők még tudnak szépen, érthetően és igényesen beszélni a színpadon, így nem akadt gondom a tolmácsolással. Csak remélni tudom, hogy lesz még lehetőségem velük és a kis csapatukkal együtt dolgozni!

Támogatóink

Lépj velünk kapcsolatba!

SINOSZ Országos Központ

1068 Budapest, Benczúr utca 21.

Telefonszám: +36 1 351 04 34

Itt is találkozhatunk: